Tarinmaalla kyläkummi valikoituu tilanteen mukaan
Tarinmaa on yksi niistä Janakkalan kylistä, joista löytyy kyläkummi. Netissä kyläkummin yhteystietoina on Riikka Gröhnin meiliosoite ja puhelinnumero, mutta kylä hoitaa tehtävää isolla joukolla.
– Meillä haluttiin jakaa vastuuta ja löytää jokaiselle paras mahdollinen kummi, kertoo Tarinmaan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Aromaa.
Jos esimerkiksi muuttaja on lapsiperhe, kummiksi alkaa toinen ”lapsellinen” ja jos taas ikäihminen kaipaa apua, joku yhdistyksen senioreista ryhtyy luotsiksi. Sopiva kummi voi löytyä myös tietyn harrastuksen kautta.
Susanna ( vas.) ja Riikka ovat kyläkummeja, kuten tarvittaessa moni muukin kyläyhdistyksestä. Muut kuvat ovat kyläyhdistyksen talkoista ja tapahtumista.
Kylässä innostuttiin kyläkummiudesta Hämeen Kylät ryn Polku kylään- hankkeen myötä.
– Totesimme, että tämähän on just sitä, mitä me kyläyhdistyksenä muutenkin teemme, Riikka Gröhn kertoo.
Kyläkummi on henkilö, johon voi ja saa ottaa yhteyttä oikeastaan missä tahansa kylää koskevassa asiassa. Ajatuksena on edesauttaa muuttajien koitutumista, mutta yhtä lailla kyläkummi voi lobata kylää matkailijoillekin.
– Meiltä on kysytty mm. kouluasioista, laduista ja reiteistä, tapahtumista ja Taara- nimen historiasta. Ylivoimaisesti eniten kysellään kuitenkin taloista ja tonteista ja yhteen asuntoon autoimmekin löytämään vuokralaisen. Tänne olisi tulijoita!, Susanna kertoo.
Tarinmaa onkin vilkas kylä hyvällä sijainnilla, kevyen liikenteen väylä kulkee Turengin palveluihin saakka. Laurinmäen luonto- ja kulttuurialueen sekä Pyhän Laurin kirkon vuoksi kylässä järjestetään paljon tapahtumia. Niitä järjestää myös kyläyhdistys tiiviissä yhteistyössä koulun, seurakunnan ja VPK:n kannatusyhdistyksen kanssa. Parhaillaan kylään suunnitellaan ja ihan kohta myös tehdään uutta luontopolkua kuntoportaineen. Kaksi kertaa vuodessa joka savuun jaetaan kylätiedote, jossa listataan mm. tulevat tapahtumat.
Susanna on Janakkalasta kotoisin oleva paluumuuttaja, joka on asunut Tarinmaalla nyt 8 vuotta. Riikka päätyi perheineen kylään ihanan talon myötä tuntematta seutua lainkaan.
– Olin uimassa, kun rantaa siivottiin. Kysyin, mikäs porukka täällä siivoo, ja siitä se sitten lähti, oma polkuni kyläyhdistykseen. Liityin ensin jäseneksi ja nyt olen hallituksessa.
Samalla lailla, kysymällä, löytyi muitakin harrastuksia.
– Kun tarpeeksi monta kertaa oli tullut hevosia vastaan, rohkenin kysyä, olisiko mahdollista tulla joskus ratsastamaan. No olihan se, Riikka kertoo.
Luontaisen iloisina höpöttäjinä Susannan ja Riikan on ollut helppo verkostoitua, mutta he tiedostavat, ettei se ole kaikille yhtä helppoa. Siksi onkin hyvä, että kyläkummia saa häiritä luvan kanssa.
– Mieheni marmattaa, ettei me päästä kävelyllä etenemään, kun koko ajan pitää pysähtyä juttelemaan. Se vähän kuuluu tähän hommaan, Susanna nauraa.
Kyläyhdistyksen hallituksen väki asuu kaikki eri puolilla ympäri kylää, joten heiltä ei ihan heti jää huomaamatta, jos jossain talossa vaihtuu asukkaat. Tulijat toivotetaan tervetulleiksi ja otetaan mukaan toimintaan. Jos nämä niin haluavat.
– Kyläyhdistykseen saa tulla mukaan juuri sillä panostuksella kuin itse haluaa. Ei tarvitse pelätä joutuvansa sihteeriksi, vaan voi tulla vaikka vain niihin talkoisiin tai tapahtumiin, mitkä sattuvat sopimaan.
Teksti: Leena Joutsenniemi