Uusi rakentamislaki tuli voimaan 1.1.2025. Samalla maankäyttö- ja rakennuslaista kumottiin rakentamisen osuus, ja lain nimi muuttui alueidenkäyttölaiksi. Samalla suunnittelutarveratkaisumenettely päättyi. Jatkossa sijoittamisen edellytykset ratkaistaan rakentamisluvan yhteydessä tai erillisellä sijoittamisluvalla. Vuonna 2024 jätetyt hakemukset käsitellään maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti.

Sijoittamis- tai poikkeamisluvan tarve sekä luvan myöntämisen edellytykset tulee selvittää etukäteen ja hyvissä ajoin ottamalla yhteyttä kunnan kaavoitukseen tai rakennusvalvontaan.

Hakija voi halutessaan hakea erillistä sijoittamislupaa, jossa ratkaistaan rakentamislain 44 – 46 § mukaisten sijoittamisen edellytysten olemassaolo ennen rakentamislupaa. Sijoittamisluvista päättää maankäyttöpäällikkö. Erillisen sijoittamisluvan hakeminen voi olla hyödyllistä, jos sijoittamisen edellytysten täyttyminen on epäselvää ja rakennuspaikan soveltuvuus halutaan varmistaa ennen lopullisten piirustusten laatimista. Sijoittamisen edellytysten olemassaolo voidaan ratkaista myös rakentamisluvan yhteydessä. Rakentamisluvista päättää rakennustarkastaja.

Sijoittamislupaa haetaan ePermitissä. Sijoittamislupahakemukseen on liitettävä vähintään:

  • asemapiirros
  • tiedot rakennuskohteen massasta ja julkisivusta (havainnekuva ja/tai julkisivuluonnos)
  • selvitys ajoyhteyden järjestämisestä rakennuspaikalle
  • selvitys vedensaannin ja viemäröinnin järjestämisestä ja,
  • mikäli liitytään kunnallistekniikkaan, tieto rakennuksen liittymiskohdasta
  • hankkeesta riippuen riittävät muut selvitykset edellytysten todentamiseksi

Hakija voi kuulla naapurit itse tai pyytää kuntaa suorittamaan kuulemisen. Kuulemislomake on ladattavissa lupapalvelusta, ja kuuleminen on mahdollista myös sähköisesti. Tarvittaessa kunta täydentää kuulemisen. Kunnan suorittamasta naapurien kuulemisesta peritään taksan mukainen maksu.

Erillinen sijoittamislupapäätös on voimassa 2 vuotta. Tänä aikana hankkeelle on haettava rakentamislupa. Sijoittamislupa ei itsessään oikeuta rakentamiseen, vaan rakentamisluvan hakemiseen.

Kunta voi erityisestä syystä myöntää poikkeamisen alueidenkäyttölaissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista. Poikkeamislupaa ei voida myöntää kelpoisuusvaatimuksista, tonttijaosta, maisematyöluvan tarpeesta ja edellytyksistä eikä asemakaavan laatimista koskevista sijoittamisen edellytyksistä suunnittelutarvealueella. Poikkeamislupa voidaan myöntää muista sijoittamisen edellytyksistä suunnittelutarvealueella. Poikkeamisluvista päättää maankäyttöpäällikkö.

Poikkeamislupaa haetaan ePermitissä. Poikkeamislupahakemukseen on liitettävä vähintään:

  • asemapiirros
  • selvitys rakennuspaikan hallinnasta
  • selvitys/arvio hankkeen keskeisistä vaikutuksista sekä perustelut poikkeamiselle

Hakija voi kuulla naapurit itse tai pyytää kuntaa suorittamaan kuulemisen. Kuulemislomake on ladattavissa lupapalvelusta, ja kuuleminen on mahdollista myös sähköisesti. Tarvittaessa kunta täydentää kuulemisen. Kunnan suorittamasta naapurien kuulemisesta peritään taksan mukainen maksu.

Poikkeamislupa on hyödynnettävä kahden vuoden kuluessa sen lainvoimaiseksi tulosta. Hankkeesta riippuen poikkeamislupa voi oikeuttaa suoraan rakentamiseen tai rakentamisluvan hakemiseen.

Hakijalla tulee olla toimiva sähköpostiosoite ja verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne palveluun kirjautumista varten. Neuvontapyynnön voi jättää lupapalvelun kautta tai ottamalla yhteyttä kaavoitukseen tai rakennusvalvontaan. Neuvonta on maksutonta.

Ohje sijoittamisluvan ja poikkeamisluvan hakemiseen

 

Lupapäätöksistä peritään maksu kaavoituksen taksan mukaisesti. Lisäksi maksu peritään kunnan suorittamasta naapurien kuulemisesta sekä tarvittaessa lehtikuulutuksesta.

 

Asemapiirros tulee laatia kohteesta riippuen järkevään mittakaavaan, kuten 1:200, 1:500 tai 1:1000. Mikäli rakennuspaikka on suuri, voi asemapiirroksen kulmaan laittaa pienennöksen koko rakennuspaikasta. Asemapiirros tulee olla rakennuspaikkaa laajempi niin, että sen läheisyydessä olevat olennaiset toiminnot näkyvät (esim. naapurin rakennukset). Asemapiirros tulisi tehdä kunnasta saatavan pohjakartan päälle. Asemapiirroksen tarkkuus riippuu toteutettavasta hankkeesta, mutta yleensä siinä tulisi olla:

  1. nimiö ja pohjoisnuoli
  2. rakennuspaikan rajat mittoineen
  3. rakennuspaikan ja lähimpien naapurikiinteistöjen kiinteistötunnukset
  4. rakennettavat, olemassa olevat ja purettavat rakennukset, rakennelmat, katokset ja aidat, kaivon ja jätevesijärjestelmän paikka tai yhteyskohta vesihuoltoverkostoon.
  5. kerrosalalaskelma (rakennusoikeus, käytetty kerrosala, purettava kerrosala, rakennettava kerrosala, jäljellä oleva kerrosala, rakennusoikeuden ylitys)
  6. rakennuksen etäisyys rajoista ja rantavyöhykkeellä etäisyys rantaviivasta. Tarvittaessa rakennuksen etäisyys naapurin rakennuksesta
  7. rakennuksen päämitat ulkoseinien ulkopinnoista tai katosten tukipylväistä mitattuina sekä kerrosluvut
  8. muut tarvittavat mitat esimerkiksi olemassa oleviin rakennuksiin ja tiehen
  9. tieyhteys, autopaikat ja kulkuyhteydet
  10. tarvittaessa mm. leikkipaikat ja oleskelualueet, säilytettävät istutukset ja puusto sekä istutettavat alueet
  11. rakennuspaikan ja lähiympäristön korkeussuhteet korkeuskäyrin ja mahdollisesti rakennuksen alimman viemäröidyn tason korkeusasema. Tärkeää rannoilla ja rakennuspaikalla, missä on suuria korkeuseroja
  12. maaston leikkaukset ja täytöt: Jos maanpinnan tasoja muutetaan olennaisesti, on alkuperäinen ja tuleva korkeustaso esitettävä asema- ja julkisivupiirroksessa (mikäli ei ole merkattu piirrokseen niin oletetaan, että leikkauksia ja täyttöjä ei tule).
  13. kaavamerkinnät ja -määräykset jos on sekä tieto mistä määräyksestä poiketaan
  14. ranta-alueilla tulee esittää, kuinka rantaviivan kasvillisuutta aiotaan säilyttää ja mahdollisesti täydentää

Linkit

Sähköinen lupapalvelu ePermit
Janakkalan rakennusjärjestys
Kaavoituksen taksa 1.1.2025 alkaen
Rakentamislaki

Ota yhteyttä