Järjestyssäännöt
Lukion järjestyssääntöjen tavoitteena on taata jokaiselle turvallinen, rauhallinen ja viihtyisä opiskeluympäristö.
Niissä asioissa, joista ei järjestyssäännöissä erikseen mainita, noudatetaan voimassa olevia lakeja, asetuksia ja säädöksiä sekä muita lukion antamia ohjeita. Lukion järjestyssäännöt ovat toimintaohjeita.
1. Työrauha
Jokaisella lukioyhteisön jäsenellä on oikeus häiriöttömään työskentelyyn sekä velvollisuus ottaa huomioon muiden työskentelymahdollisuus sekä edistää niitä.
Opiskeluun kuulumattomien esineiden käyttäminen oppitunneilla on kielletty.
Kännyköitä ja muita tieto- ja viestintätekniikan välineitä voidaan käyttää opetustilanteissa opettajan luvalla.
2. Turvallisuus
Jokaisella lukioyhteisön jäsenellä on velvollisuus edistää turvallisuutta omaa turvallisuuttaan vaarantamatta.
Teräaseiden ja tulentekovälineiden ym. vaaraa aiheuttavien välineiden tuominen lukioon tai lukion tapahtumiin on kielletty.
3. Omaisuuden suoja
Jokaisella lukioyhteisön jäsenellä on vastuu henkilökohtaisesta omaisuudestaan sekä velvollisuus käsitellä lukion ja toisen omaisuutta huolellisesti.
Jos opiskelija vahingoittaa lukion tai toisen opiskelijan omaisuutta tahallisesti tai huolimattomasti, hän on korvausvelvollinen. Vahingosta on ilmoitettava opettajalle.
Jokainen lukioyhteisön jäsen on vastuussa siitä, että lukion tilat säilyvät siisteinä ja viihtyisinä.
4. Käyttäytyminen
Lukiossa tulee käyttäytyä asiallisesti ja kohteliaasti ja ottaa toiset huomioon. Annetut tehtävät on suoritettava tunnollisesti.
Lukion toimintaan liittyviä tilaisuuksia ovat lukion järjestämät tilaisuudet, kuten retket, tutustumiskäynnit tms. Tilaisuuksissa noudatetaan lukion omia ja vierailukohteen antamia sääntöjä.
Toisen ihmisen fyysinen ja henkinen vahingoittaminen, väkivalta, kiusaaminen ja häirintä on kielletty.
Tupakan, tupakointivälineiden, alkoholin, huumausaineiden ja nuuskan tuominen lukioon ja lukion tapahtumiin on kielletty. Myös niiden hallussapito ja käyttäminen kouluaikana on kielletty.
5. Opetukseen osallistuminen
Opiskelijan tulee osallistua opetukseen säännöllisesti. Opiskelijan tulee suorittaa annetut tehtävät tunnollisesti ja määräaikaan mennessä. Opiskelija on velvollinen hankkimaan opiskelussa tarvittavat materiaalit ajoissa. Poissaolo on sallittua vain sairauden tai myönnetyn luvan perusteella. Oppitunnille tullaan aikataulun mukaisesti.
6. Kurinpito
Opetusta häiritsevä opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi opetustilasta.
Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo järjestystä tai menettelee vilpillisesti, voidaan antaa kirjallinen varoitus. Vakavasta rikkomuksesta voi seurata määräaikainen lukiosta erottaminen.
7. Vaaratilanteet
Vaaratilanteissa toimitaan opettajan antamien ohjeiden ja kiinteistön turvallisuussuunnitelman mukaisesti.
8. Kuvaaminen
Koulupäivän aikana on ehdottomasti kiellettyä kuvata tai tallentaa mitään kiusaamiseen, väkivaltaan tai muuhun epäasialliseen käytökseen viittaavaa. Tämänkaltaista materiaalia ei myöskään saa jakaa missään sosiaalisen median alustoilla. Tällainen kuvaaminen voidaan tulkita salakatseluksi tai yksityiselämän loukkaamiseksi, ja se on ehdottomasti kiellettyä.
Vilppi opintosuorituksessa
Vilppi, kuten lunttaus kokeessa, johtaa suoraan osasuorituksen hylkäämiseen (arvosana 4). Vastaavasti tutkielman tai esitelmän yhteydessä vilpillinen toiminta, kuten plagiointi tai ChatGPT suora käyttö ilman asianmukaista viittausta, johtaa myös osasuorituksen hylkäämiseen (arvosana 4).
Kaikki vilppitapaukset saatetaan opiskelijan huoltajien tietoon, ja opiskelija saa kirjallisen varoituksen.
Plagiointi tarkoittaa toisen henkilön ideoiden, tietojen, kielen tai kirjoituksen käyttöä ilman alkuperäisen lähteen asianmukaista ilmoittamista.
Vilppi digitaalisessa kokeessa
Jos sammutat tietokoneesi vahingossa kesken kokeen, älä käynnistä sitä uudelleen itse. Ilmoita asiasta valvojalle, ja käynnistätte tietokoneen yhdessä takaisin koejärjestelmään. Tietokoneen itsenäinen uudelleenkäynnistäminen katsotaan aina vilpin yritykseksi, mikä johtaa kokeen hylkäämiseen ja varoitukseen.
Jos koe järjestetään sähköisessä muodossa, internetyhteys on periaatteessa käytettävissä. Tässä tapauksessa vilpin yritykseksi lasketaan muualla kuin koesivulla vieraileminen. Myös selaimen historian tyhjentäminen katsotaan vilpiksi.
Mikäli kokeessa tapahtuu jotain odottamatonta (esim. teet vahingossa jotakin, mitä et aikonut), ota välittömästi yhteys valvojaan, jotta epäselvyyksiltä ja perusteettomilta vilppiepäilyiltä vältytään.
Kurinpitokeinot ja menettelytavat
Lukiolain 21 §:n 3 momentin mukaan (629/1998, muutettu lailla 1268/2013) koulutuksen järjestäjän tulee laatia ja ohjeistaa opetussuunnitelman yhteydessä suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista.