Tavoitteet ja toimenpiteet
Unicef hyväksyi Janakkalan Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelman kesällä 2021. Unicef on myöntänyt Janakkalalle Lapsiystävällinen kunta – statuksen ja 1.1.2025 aloitimme toisen toimintakauden suunnitelman toteuttamisen.
Tavoitteena on, että Janakkala on JOKAISELLE lapselle turvallinen, merkityksellinen ja mahdollistava – missä ikinä hän kulkeekaan ja asioi. Tätä tavoitetta toteuttavat kaikki kuntalaiset ikänsä mukaisesti kaikissa rooleissaan.
Tavoitteita saavuttamista ohjaavat myös varhaiskasvatussuunnitelma, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Kaikkien eri tahojen toimenpiteet yhdessä vievät kohti tavoitteita.
Tavoite 1. Kunta kohdentaa resursseja ja erityistä tukea haavoittuvassa asemassa oleville lapsille
Toimenpiteet
- Tiedolla johtamisen kehittäminen ja arviointi: kerätään tietoa erilaisista lapsi- ja nuorisoryhmistä ja heidän hyvinvoinnin tilasta, raportoidaan myös hyvinvointiraportoinnin yhteydessä.
- Viestintä eri ryhmille: verkkosivut vähintään englanniksi, huomioidaan saavutettavuus. Ohjeistuksia ja tietoa tuotetaan myös englanniksi ja tarvittaessa myös muilla kielillä.
- Resurssia positiiviseen erityiskohteluun: tunnistetaan mahdolliset syrjäytymisuhat ja suunnataan resursseja ja määrärahoja ennaltaehkäisyyn.
- Toiminnallinen yhdenvertaisuussuunnitelma: Sisältää lasten ja nuorten eri ryhmien syrjinnän ehkäisyn toimenpiteet toimialoittain
Tavoite 2: Kunnassa on edustuksellisten osallisuusrakenteiden lisäksi muita osallisuutta vahvistavia rakenteita, jotka mahdollistavat lasten ja nuorten näkemysten esiintuomisen eri ikäkausina. Näkemykset otetaan huomioon palveluita suunniteltaessa ja kehitettäessä.
Toimenpiteet
- Lasten ja nuorten osallisuus kunnan isoissa asiakirjoissa ja suunnittelussa; vuonna 2025-2026 kuntastrategia työssä
- Osallisuusmenetelmiä kehitetään; anonyymi palautekanava lapsille ja nuorille
- Nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuuksien lisääminen; yhteistyö päättäjien kanssa ,vuoropuhelun lisääminen, osllistuminen kunnalliseen päätöksentekoon, oppilaskunnille nuorisovaltuustosta kummit
Tavoite 3 Kunnassa nuorten palveluissa edistetään systemaattisesti lasten ja nuorten positiivista mielenterveyttä
Toimenpiteet
- Mielenhyvinvoinnin polku; yhdessä Kanta-Hämeen LYK kuntien ja hyvinvointialueen kanssa
- Koulujen toimenpiteet lasten ja nuorten ruokailun edistämiseksi
- Seksuaaliväkivallan ehkäisy; koulutusta ja matalankynnyksen apua
- Pieniä ilmastotekoja; kouluille ja luokille mahdollisuus vaikuttaa omaan elinympäristöönsä
Tavoite 4. Lapsivaikutusten arvioinnit käytössä
Toimenpiteet
- Kaikista lapsiin ja nuoriin kohdistuvista päätöksistä tehdään lapsivaikutusten arvioinnit; koulutetaan valmistelijoita sekä päättäjiä lasten oikeuksista ja lapsivaikutusten arvioinnista
- Kunnassa on ohjeistus ennakkovaikutusten arvioinnista ja lapsivaikutusten arviointi on osa ohjeistusta
- Lasten ja nuorten näkemykset otetaan huomioon päätöksenteossa
Tavoite 5. Nuorten oma tavoite: Turvallinen vapaa-aika
- Nuoret toteuttavat tapahtumia ja toimintoja kunnassa
- Turvalliset vapaa-ajan viettopaikat: Turvallisten tilojen periaatteet; kouluissa, luokissa, nuorisotiloilla, harrastuksissa ja kaikkialla missä lapset ja nuoret liikkuvat. Syrjinnästä vapaa vapaa-aika. Otetaan lapset ja nuoret mukaan suunnittelemaan heidän käytössä olevia tiloja ja ehkäistään ei-luvallisten kokoontumispaikkojen syntymistä.