Pyhän Laurin kirkko
Janakkalan harmaakivikirkko on Hämeen viimeisin keskiajan kirkko. Pyhälle Laurentiukselle nimetty kirkko on ilmeisesti vihitty käyttöön 19.9.1520. Kirkon rakennutti Hämeen linnan käskynhaltija Åke Yrjönpoika Totti. Kolme Tott-suvun sukuvaakunaa on edelleen nähtävissä kirkon itäpäädyssä.
Perimätiedon mukaan samalla paikalla on ollut kirkko jo aikaisemmin, 1200-luvun ristiretkien jälkeen. Kirkko oli puinen, ja sijaitsi todennäköisesti nykyisen kellotapulin edessä. Kirkon ohitse kulkevaa maantietä alennettaessa paikalta löytyi lukuisia hautoja, jotka oletettavasti ovat olleet vanhan kirkon lattian alla.
Muodoltaan Pyhän Laurin kirkko on alun perin ollut suorakaiteen muotoinen yksilaivainen pitkäkirkko, johon liittyivät pitkillä sivuilla sakaristo ja asehuone. Länsipäädyn suippokaarisen portaalin yläpuolella on umpeenmuurattu pyöröikkuna. Länsipäädyn tiilikoristelua hallitsee viisi rombikuviota, suippokaariset komerot sekä ylinnä kohoava risti. Itäpäädyn koristelu on yksinkertaisempaa.
Kirkko on 1840-luvulla laajennettu ristikirkoksi vuonna 1826 laaditun ja vuonna 1844 tarkistetun suunnitelman pohjalta. Samassa yhteydessä rakennettiin uusi oktogonin puolikkaan muotoinen sakaristo kirkon itäpäähän ja kirkon tiiliholvi korvattiin lautaisella tynnyriholvilla. Vuonna 1933 uusittiin kirkon sisätilat arkkitehti Carolus Lindbergin suunnitelman mukaan.
Kirkon länsipäädyn eteen rakennettiin kolmikerroksinen kellotapuli vuosina 1784-1792 rakennusmestari Martti Tolpon johdolla. Kellotapulin alaosa on muurattu kivestä. Tapulin alaosasta on käynti kirkkomaalle ja sen yläosaa on aikoinaan käytetty pitäjän makasiinina. Vanhaa kirkkomaata ympäröi harmaakivimuuri, joka on ollut katettu tervatuin paanuin.
Janakkalan kirkkoherranpappilan hirsinen päärakennus on vuodelta 1842. Keskeissalityyppinen rakennus on tyyliltään uusklassistinen. Rakennusta on jatkettu vuonna 1908 eteisellä ja arkisto-osalla. Pihapiiriä rajaa 1800-luvulla rakennettu luhtiaitta. Pappilan länsipuolella on entinen arrendaattorin (vuokraajan) punamullattu asuinrakennus.
Lähellä kirkkoa on säilynyt vanhaa pientaloasutusta. Kirkkoa vastapäätä tien toisella puolella Tarinmaan koulu ja seurakuntatalo 1950-luvulta.
Lue lisää kirkosta Janakkalan seurakunnan sivuilta »