Sodan jäljet
Määkynmäen ja Laurinmäen alueella kulkija ei voi olla huomaamatta lukuisia juoksu- tai taisteluhautoja, jotka ajan saatossa ovat jo osin sortuneet ja peittyneet sammaliin. Nykyisinkin niissä on elämää, sillä ketut, mäyrät ja monet pienemmät eläimet kulkevat niitä pitkin ravinnon etsinnässä tai etsivät niistä sopivia pesäpaikkoja.
Alueella on juoksuhautaa yhteensä kaksi kilometriä ja se kiertää Janakkalan kirkonkylän Laurinmäen ja Lystinmäen kautta. Luontopolun loppupuolella, Laurinlähteen lähellä, on nähtävillä entisöityä juoksuhautaa. Laurinmäen juoksuhauta rakennettiin 200 miehen voimin 1900-luvun alussa. Rakennustöihin osallistui venäläisen sotaväen ja paikallisten asukkaiden lisäksi virolaisia ja kaukasialaisia. Rakentajat majoittuivat Keltaisella talolla. Juoksuhauta saatiin valmiiksi 1915.
Juoksuhaudan yhteydessä on neljä maanalaista kasarmia ja kymmenen maanalaista miehistön suojaa. Juoksuhauta on maassa kulkeva käytävä, jossa sotilaat suojautuivat vihollisen tulelta sotien aikana. Juoksuhaudasta käsin myös tulitettiin vihollisia.
Juoksuhautoja käytettiin vuoden 1918 Tarinmaan taistelussa, joka käytiin saksalaisten ja punaisten sotilaiden välillä. Punaiset tulittivat Räikälän sillan kautta hevosilla tulleita saksalaisjoukkoja, jotka kutsuivat vahvistusta. Lisäjoukot saapuivat etelästä, Hiidenjoen yli, jolloin punaiset joutuivat pakenemaan Lystinmäelle. Taisteluissa kuoli yhteensä 47 henkeä, jotka haudattiin juoksuhautaan Laurinlähteen lähelle ja siirrettiin myöhemmin Pyhän Laurin kirkon hautausmaalle. Tarinmaan taistelujen muistomerkki valmistui yhteistyössä Tarinmaan seudun kyläyhdistyksen kanssa ja se julkistettiin marraskuussa 2017.