Kulttuurikasvatus
Janakkalan kulttuurikasvatussuunnitelma, Kulttuuripolku, kattaa esiopetuksen ja peruskoululaiset sekä varhaiskasvatuksen. Kulttuuripolussa tutustutaan laajasti eri taiteenaloihin. Tavoitteena on luoda janakkalalaisille lapsille ja nuorille erilaisista kulttuurielämyksistä polku, jonka varrella lapsi kasvaessaan tutustuu paikalliseen lähikulttuuriin, pääsee itse kokeilemaan erilaisia taiteentekemisen ja ilmaisun tapoja sekä rohkenee ennakkoluulottomasti luoda uutta. Kulttuurikasvatus tukee vuorovaikutusta, luovuutta, yhteistyötä sekä lapsen ja nuoren omaehtoista tekemistä. Nämä edistävät arjenhallinta- ja oppimistaitoja kaikissa ikäryhmissä. Jokainen polun etapeista tukee opetussuunnitelman tavoitteita ja tarjoaa sisältöjä niin laaja-alaisiin kuin oppiainekohtaisiin tavoitteisiin. Kulttuuripolku toteuttaa lapsen oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin.
Suunnitelmaan sisältyy kulttuurikohdevierailuita, erilaisia kulttuurin ja taiteen työpajoja sekä menetelmiä. Sisällöt tarjoavat menetelmiä ohjaajan ja opettajan työhön sekä ideoita monialaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen. Kulttuuripolun tuottaa Janakkalan kulttuuritoimi yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin ja paikallisten taidelaitoksien kanssa. Velvoittavista sisällöistä syntyvät kustannukset, kuten pääsyliput ja kuljetukset katetaan seudullisen lastenkulttuurin vuosittaisesta rahoituksesta. Rahoitus koostuu kunnan omarahoitusosuudesta ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tuesta.
Kulttuuripolun ohjelma 2024-25
Tästä löydät kulttuuripolkujen tulostettavat PDF -tiedostot ja niiden alla lyhyet kuvaukset Kulttuuripolun sisällöistä saavutettavassa muodossa:
Varhaiskasvatus
1-2 -vuotiaat: Kukkuu! -laukku
Kukkuu-laukku on varhaiskasvatuksen pienten ryhmille suunnattu taidesisältö, jossa riittää ihmeteltävää värien ja muotojen parissa. Moniaistiseen tutkimiseen kannustava laukku muuntautuu leikkimatoksi ja leikkimaton taskuista löytyy mm. värien ja tunteiden opetteluun sopivia käsinukkeja ja kirjoja. Ohjevihko tarjoaa paljon hyviä vinkkejä taidekasvatukselliseen työskentelyyn pienten kanssa. Kukkuu-laukun on suunnitellut taidekasvattaja Sarina Pulkka.
3-vuotiaat: Bom dia -kansainvälisyyskasvatusmateriaali
Bom Dia! Matka maailman ympäri” -omatoimiprojektintarkoituksena on lapsiryhmien tutustuttaminen maailman maihin, maanosiin ja vieraisiin kulttuureihin taide- ja liikuntakasvatuksen keinoin. Materiaalin avulla toteutetaan leikki-ikäisille lapsille heidän ikä- ja kehitystasoaan vastaavaa kansainvälisyyskasvatusta. Kahdeksan toiminnallisen maailmanmatkaajatuokion aikana tutustutaan Suomeen, Yhdysvaltoihin, Brasiliaan, Australiaan, Kiinaan, Italiaan ja Venäjään sekä Afrikan maanosaan. Materiaali sisältää kutakin tuokiota varten omat musiikkilevynsä ja ohjeensa. Materiaalin on koostanut musiikinopettaja Anna Syväsalmi.
4-5 -vuotiaat: Metsänväkeä etsimässä -omatoimimateriaali
Metsänväkeä etsimässä -omatoimipajassa ryhmä tutkii yhdessä lähiluontoa: pintoja, muotoja ja metsänväen kotikoloja. Työpajassa otetaan kuvia ja opetellaan metsässä liikkumisen taitoja. Lapset valmistavat luontopensselit, joilla toteutetaan luontoaiheiset teokset. Pajan kesto on noin kaksi tuntia. Kokonaisuuden on suunnitellut taidekasvattaja Tiina Aalto.
5 -vuotiaat: Tyttö nimeltä Rehema
Uulun satuseikkailussa tutustutaan itä-afrikkalaiseen tarinankerrontaperinteeseen ja tarinaa väritetään laulun, tanssin ja soittimien avulla. Osallistujat pääsevät soittamaan erilaisia afrikkalaisia perinnesoittimia ja oppivat monta tansanialaista laululeikkiä.
6-vuotiaat: Museovierailu – Laurinmäen kevätretki
6-vuotiaat vierailevat Laurinmäen torpparimuseolla ja Pyhän Laurin kirkolla toukokuussa 2025. Retki on keväinen sukellus paikallishistoriaan ja mahdollisuus on tutustua ohjattujen kierrosten lisäksi luontopolkuihin.
Extrat: Naperokino –näytökset tarjolla Tervakosken KINO –teatterissa keväällä 2025. Koulujen elokuvaviikko, ARXin materiaalipankki ja Media-aski sekä Hämeenlinnan maksuttomat käyntikohteet on esitelty kulttuuripolun ohjelmassa.
Alakoulut
1. luokka: Sanataidetta -esitys ja työpaja
Kuullaan runoja ja kirvoitetaan mielikuvitusta hauskojen harjoitteiden avulla. Tehdään oma runo yhdessä tai pienissä ryhmissä ryhmän koon mukaan.
2. luokka: Ympäristötaide omatoimipaja
Kakkosluokkalaisten Aistien metsäretki -omatoimimateriaali tutustuttaa lähimetsään kaikkia aisteja käyttäen. Aistien metsäretkellä pohditaan alueen monimuotoisuutta sekä tutustutaan jokamiehenoikeuksiin.
3.- 4. luokka: Impropaketti -omatoimimateriaali
Omatoimisisällössä on ohjeet opettajalle ja erilaisia harjoituksia, jotka johdattavat matalalla kynnyksellä improvisaation pariin. Materiaali antaa työvälineitä tutustumiseen ja ryhmäytymiseen, luovuuteen ja keskittymiseen, yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen sekä tarinoiden ja tunteiden käsittelyyn. Lystitakuu!
HUOM! Poika, joka katseli puiden latvoja -kuoroharjoitukset ja konsertti toteutetaan jatkossa vuorovuosittain Hattulan kanssa säästösyistä. 2025 konserttivuoro on Hattulassa ja keväällä 2026 on Janakkalan kaikkien kolmannen ja neljännen luokkien oppilaiden vuoro osallistua kuoroprojektiin.
5. luokka: Mediakasvatuspaja
ARXin taidekasvattaja Viljami Tabellin ohjaamissa työpajoissa oppilaat pääsevät tekemään vinkkausvideoita nuoremmilleen. Vitoset miettivät, mitä tärkeitä turva- ja hyvinvointitaitoja älylaitteilla toimittaessa tarvitaan. Mietintöjen perusteella tuotetaan ytimekkäitä vinkkivideoita eka- ja tokaluokkalaisille. Tavoitteena on terävöittää hyviä käyttäytymismalleja älylaitteilla ja ymmärtää oma rooli myös roolimallina ja esimerkkinä nuoremmilleen. Pajan sisältö saattaa vaihdella vuosittain.
6. luokka: Oppilaat konsertin tuottajina
Alakoulujen vanhimpina 6-luokkalaiset tuottavat kevään 2025 konsertti joka kouluun –kiertueen konsertit tai halutessanne jonkin muun koulun juhlista. Konserttikeskuksen materiaalien avulla tutustutaan tapahtuman tekemiseen ja erilaisiin tehtäviin mitä se pitää sisällään. Koulukonserttiin saadaan uusi näkökulma kun oppilaat eivät pelkästään koe, vaan osallistuvat konsertin tuottamiseen.
Yhteiset sisällöt: Konsertti joka kouluun –kiertue
Extrat: Koulukino –näytökset tarjolla Tervakosken KINO –teatterissa keväällä 2025. Koulujen elokuvaviikko, ARXin materiaalipankki ja Media-aski sekä Hämeenlinnan maksuttomat käyntikohteet on esitelty kulttuuripolun ohjelmassa.
Yläkoulut
7. luokka: Mediapajat
Seitsemäsluokkalaisten Kulttuuripolulla tutustutaan ajankohtaisiin media- ja digikulttuurin ilmiöihin. Tavoitteena on tarjota nuorille tuplatunnin verran aikaa keskittyä digitaaliseen kulttuuriin ja omaan mediasuhteeseen. Työpajallisen kokonaisuuden tulee omalle koululle pitämään ARXin taidekasvattaja Viljami Tabell.
8. luokka: Taidetestaajat
Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, Taidetestaajat, tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen jälleen ensi lukuvuonna 2 taidevierailua. Tavoitteena tarjota nuorille unohtumattomia taide-elämyksiä sekä työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide.
9. luokka: LOOP
LOOP on hyväntuulinen esitys, jossa yhdistyy kekseliäästi nykysirkus ja interaktiivinen live-looping menetelmällä tuotettu musiikki. Esitys on kuin peli, jota muusikko ja sirkustaiteilijat kuljettavat eteenpäin vaikuttaen teoksen tunnelmaan ja rytmiin omilla valinnoillaan. Esityksen lopuksi ohjattu keskustelu.
Yhteiset sisällöt: Konsertti joka kouluun –kiertue
Extrat: Koulukino –näytökset tarjolla Tervakosken KINO –teatterissa keväällä 2025. Konserttikeskuksen Culture crew -malli ja Koulujen elokuvaviikko, ARXin materiaalipankki ja Media-aski sekä Hämeenlinnan maksuttomat käyntikohteet on esitelty kulttuuripolun ohjelmassa.