Janakkala uusi sopimuksen virolaisen ystäväkuntansa Kadrinan kanssa

Janakkalan ja Kadrinan kuntien välillä on ollut vuodesta 1989 alkaen ystävyys- ja yhteistyösopimus, joka uusittiin 10.1.2025 Kadrinaan suuntautuneen vierailun yhteydessä.

Yhteistyön käytännön muotoja voivat olla

  • kuntien valtuuskuntien vierailut ja opintomatkat
  • käytännön yhteyksien ja käytäntöjen luomista viranhaltijoiden, oppilaitosten, yrittäjien tai yhdistysten välillä
  • molemmille kunnille hyödyllisten yhteistyöprojektien kehittämistä.

Yhteistyön tavoitteena on oppia toinen toisiltaan sekä tarjota kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia kuntalaisille.

Kuluneiden vuosien aikana yhteistyötä on tehty monella saralla, varhaiskasvatuksessa, nuorisotoimessa, opetuksessa, yrityskentällä ja kulttuurissa. Kadrinalaisia nuoria on ollut leireillä Mallinkaisilla ja ensi kesänä janakkalalaisia lähtee kesäkuussa Viroon leireilemään. Kadrinassa on myös oma taidekoulu, joka toivoo yhteistyötä Sibelius-opiston kanssa.

Viimeviikkoisella vierailulla Kadrinaan tutustuttiin mm. Vohnjan kyläkouluun, keskuskouluun, uuteen liikuntarakennukseen, kulttuurikeskukseen, vapaapalokunnan saneerattuihin tiloihin sekä erilaisia putkia tuottavan HakaPlastin toimintaan.

Uusi harmaa huoltorakennus talvisäässä-.
Liikuntarakennuksen ovet ovat avoinna kuntalaisten tulla vaihtamaan vaatteet ja lähteä ladulle.

Kadrinan liikuntapuitteista kuten laduista huolehtii voittoa tavoittelematon yhtiö, jota kunta tukee. Hankerahoituksen turvin yhtiö on rakentanut uuden huoltorakennuksen, jossa mm. säilytetään kalustoa, mutta missä on myös kuntalaisten vapaassa käytössä pukuhuone saniteettitiloineen.

Janakkalan tavoin Kadrinassa suunnitellaan uutta koulukeskusta. Rakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu ja nyt suunnitelmat ovat rahoitusta vaille valmiina.

Lapset harjoittelevat jousiammuntaa
Vohnjassa asuvan jousiammuntamestarin myötä laji kiinnostaa myös lapsia.

Vohnjan kartanokoulussa vierailijoita ihastutti rakennuksen monipuoliset tilat ja toiminta. Talossa on sekä päiväkoti että koulu, missä lapset viettävät koko päivän. Iltapäivästä koululaisilletarjoillaan vielä välipalaa ja koulutuntien jälkeen he jäävät talolle harrastamaan tai tekemään läksyjä.

Aikuisia ringissä kuuntelemassa kulttuuritalon esittelyä.
Ahto-Lembit Lehtmets johtaa kunnan kulttuuria. Nuoriso saa viettää aikaa kulttuuritalolla aina kun hän on paikalla. Ja useimmiten on.