Myrkkykeisoa havaittu

Janakkalan kunnassa on havaittu myrkyllistä myrkkykeisoa. Tällä hetkellä myrkkykeisoa on havaittavissa ainakin Rahitun uimarannalla. Myrkkykeison kaikki osat sisältävät kikutoksiinia, joka on hyvin myrkyllistä.

Myrkkykeisoa ei tule syödä, koskea, eikä sen ympäristössä olevilta vesialueilta tule juoda vettä, sillä rikkoutuneet kasvinosat voivat saastuttaa jopa pieniä vesialueita. Jos kasviin koskee, tulee käsiä pestä huolellisesti 10-15 minuuttia, ja jos kosketuskohta alkaa oireilemaan, tulee hakeutua sairaalahoitoon. Jos kasvia on nielty, tulee välittömästi hakeutua sairaalahoitoon. Myrkkykeison kasvupaikoilla ei tule uida, mutta uiminen on turvallista niillä kohdin, missä kasvia ei kasva. Kasvualueet tullaan rajaamaan lippusiimoin tai muilla keinoin.

Myrkkykeiso muistuttaa ulkonäöltään koiranputkea, eli siinä on vihreä onttomainen varsi ja pienet ryppäissä kasvavat valkoiset kukat. Myrkkykeison erottaa koiranputkesta kasvupaikastaan, sillä koiranputki viihtyy pihoilla ja tienpientareilla, kun taas myrkkykeison tyypilliset kasvupaikat ovat rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä. Myrkkykeiso kukkii heinä-elokuussa ja sen korkeus on 30-150 cm. Myrkkykeiso ei varoita myrkyllisyydestään pahalla hajulla tai maulla, vaan sen lehdet tuoksuvat tillille ja maku muistuttaa persiljaa ja palsternakkaa.

Koska myrkkykeiso on kokonaisuudessaan myrkyllinen ja sen juurista erityisesti erittyy myrkkyä, voidaan kasvin torjuminen rannoilla suorittaa vasta kun uimakausi on loppunut. Kasvualueet tullaan rajaamaan ja laittamaan kasvupaikoille varoituskylttejä.

Jos havaitset myrkkykeisoa tai epäilet havainneesi sitä, ilmoita siitä Janakkalan ympäristönsuojeluun.