Syyslomavinkit

Syysretki Evon Niemesjärvelle 16.10. klo 8.30-16 (Hämeenlinna)

Lähde ruskaretkelle Evolle! Yhteisbussikuljetukset retkelle lähtevät Hattulasta, Hämeenlinnasta ja Janakkalasta. Evon retkeilyalueen kauniissa maisemissa voit kulkea juuri itsellesi mieluisan reitin tai lähteä mukaan ohjatulle patikkalenkille. Ohjatuista lenkeistä valittavana on 3 km pituinen luontopolku tai 7 km pituinen järvilenkki. Syysretki sopii kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Tukipaikkanamme toimii Niemisjärven rannalla sijaitseva laavu. Bussit lähtevät takaisin noin kello 15.

  • Bussikuljetus: 5 €/aikuinen, alle 7 vuotiaat lapset maksutta. Lähtö Hattulasta, Hämeenlinnasta ja Janakkalasta seuraavasti:
    • Hattula Juteinikeskuksen parkkipaikka klo 8.45
    • Hämeenlinna Loimua areenan parkkipaikka klo 9.00
    • Janakkala Turengin linja-autoasema klo 8.40
  • Bussit lähtevät takaisin noin klo 15.00.
  • Omat eväät

Ilmoittaudu Evon syysretkelle

Tapahtumat tarjoavat mukavaa liikuntaa luonnon helmassa koko perheelle!

Kirjaston vinkit

Kirjastosta löytyy kirjojen lisäksi paljon muutakin lainattavaa. Lautapelien, konsolipelien ja leffojen parissa syksyinen sadepäiväkin kuluu vauhdilla. Vanamo-verkkokirjastosta voit hakea aineistolajin mukaan ja selata kirjastojen valikoimaa.

Vanamo-kirjastojen järjestelmänvaihto aiheuttaa katkon kirjastojen palveluissa marraskuussa 6.-20.11. Kirjojen laina-aikoja pidennetään 4.10. alkaen niin, että eräpäivät sijoittuvat katkon jälkeiselle ajalle marraskuun lopulle ja joulukuulle. Syyslomalla voit siis jo huoletta lainata reilusti, sillä laina-ajat ovat silloin pitkät!

Kirjallisuuspiiri kokoontuu pääkirjastolla maanantaina 14.10. klo 16.30-18.00. Tällä kertaa käsittelyssä Inga Maggan kirja Puolikas.

Jännittääkö ääneen lukeminen? Kennelliiton lukukoira kultainennoutaja Jassa kuuntelee! Jassalle pääset lukemaan keskiviikkona 16.10. klo 17.30-18.30. Lukukoiratoiminta on tarkoitettu innostamaan lukemaan opettelevia tai sellaisia, joilla on lukemisen kanssa vaikeuksia ja heidän pitäisi harjoitella ääneen lukemista.

Harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen sekä hänen puolisonsa harmonikkataituri ja pianisti Carina Nordlund esittävät huippusäveliä vuosien varrelta. Pääkirjaston aulassa 15.10.2024 klo 19-21. Liput 15 euroa ovelta. Lisätietoja konsertista.

Nuorisopalveluiden liikuntapäivät

Nuorisopalvelut järjestää syyslomaviikolla kaikille avoimet ja maksuttomat liikuntapäivät maanantaina 14.10. Tervakoskella tekonurmikentällä (Tervajoentie 6) klo 12-14 sekä tiistaina 15.10. Turengissa Kansanpuistossa (Lukiotie 1) klo 12 -14. Liikuntapäivissä mahdollisuus pelata pesäpalloa ja jalkapalloa.

Liikuntapalveluiden vinkit

Janakkalan kunnan liikuntapalvelut järjestää maksuttomia skeittivuoroja Napiala Skate ry:n sisäskeittipaikassa Napialan tehtaalla 15.10. klo 16-18 ja 19.10. klo 13-15. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

 

 

Viikon aikana uimahallikäynnin yhteydessä maksuton uimamatkamerkkien suoritus ja maksuttomat merkit, hyppytunnit ke klo 18-19 sekä pe klo 18-19. Hyppytunneilla molemmat hyppytelineet avataan ja uintiratoja lyhennetään, jotta hyppiminen onnistuu sujuvasti. Uinninvalvoja on paikalla jakamassa hyppyvuoroja ja valvomassa hyppimistä. Uimahallin aukioloajat.

Janakkalassa on huimat 29 leikkipuistoa kaikkien vapaasti käytettävissä. Viime vuosina leikkipuistoja on uudistettu ahkerasti, jotta pienet leikkijät viihtyisivät. Leikkipuistoissa löytyy tekemistä myös aikuisille. Leikkipuistojen ja liikuntapaikkojen välineisiin räätälöityjä liikkeitä esitellään QR-koodien takaa löytyvin opastusvideoin. Tutustu leikkipaikkoihin ja katso sijainnit kartalta.

Janakkalassa on kolmet kuntoportaat; Turengista, Kiipulasta ja Tervakoskelta. Turengin ja Tervakosken portaiden juurelta löytyy myös ulkokuntolaitteet, Kiipulassa ulkokuntolaitteet Guest Housen tuntumasta. Tutustu Janakkalan ulkoliikuntapaikkoihin.

Janakkalan pääkirjastosta ja Tervakosken kirjastosta voit lainata liikuntavälineitä kirjastokortilla. Jokaiseen välineeseen on liitetty QR-koodi, jonka takaa löydät käyttövinkkejä välineelle. Tutustu mitä kaikkea liikuntavälinelainaamosta voit lainata ja katso vinkkivideot.

Lähde elokuviin

Nauti lomasta luonnosta

Mallinkaistenjärvellä on metsäinen retkeilyalue, jossa retkeilijöiden käytössä on neljä tulentekopaikkaa ja uimaranta. Järvenrantaa seurailevien polkujen varrella on monin paikoin hienoja jyrkkiä kallioita, kuten Valskerinkallio, jonne on kesällä 2022 rakennettu uudet portaat. Kahilahden kodalta/uimarannalta lähtevät merkityt reitit sekä pohjoiseen että etelään. Polttopuita on tarjolla Kahilahden avokodan puuvarastossa, josta niitä voi ottaa mukaan muille tulipaikoille. Saparonniemellä kasvaa saarnia ja metsälehmuksia, jotka ovat luonnonsuojelulailla suojeltuja. Lisätietoja Mallinkaistenjärven retkeilymahdollisuuksista.

Mikäs sen mukavampaa kuin keittää kahvit termariin tai ottaa kahvipannu ja makkarapaketti mukaan ja lähteä retkelle? Tarkemmat tiedot Janakkalassa sijaitsevista laavuista ja grillipaikoista löydät nettisivuiltamme kohdasta Laavut ja grillikatokset.

Luulion tornista on hyvä seurata alueella liikkuvia metsän eläimiä ja pikkulintuja. Kiikarit, lintukirja ja maistuvat eväät mukaan. Torni on kiva ja helposti saavutettava retkikohde koko perheelle! Vieressä on myös nuotiopaikka, ota omat puut matkaan. Lue lisää ja katso kulkuohjeet tornille.

Luontopolku alkaa torpparimuseon alueelta ja kiertää kokonaisuudessaan noin neljän kilometrin mittaisen reitin lehdossa ja kuusimetsässä. Polku johtaa kulkijan kallioiselle Määkynmäelle, josta on upeat näköalat Kernaalanjärven ja Hakoisten linnavuoren suuntaan. Määkynmäen polku on osin vaikeakulkuinen.

Vuonna 2015-2016 luontopolkua laajennettiin Määkynmäeltä eteenpäin: laajennuksen myötä polku piteni kilometrillä, ja polun uuden osan varrelle rakennettiin laavu ja tulipaikka.

Lyhyempi luontopolkureitti alkaa myös torpparimuseolta, mutta kiertääkin rauhoitetun männyn kautta takaisin museoalueelle; käänny tällöin lehdon jälkeen risteyksestä oikealle, jolloin saavut Räikälän kievarin aukiolle. Kievarin aukiolla on myös nuotiopaikka. Lyhyempi reitti kattaa kaikki alueen kulttuurinähtävyydet: polun varrelta löydät rautakautisen uhrilehdon, uhrilähteen sekä kuppikiviä. Lue lisää Laurinmäestä.

Lisää vinkkejä luontoretkeilyyn www.janakkala.fi/luontoon.