Uusi rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025 – mitä saa rakentaa ilman lupaa?
Rakentamista ohjaava maankäyttö- ja rakennuslaki vaihtui vuoden 2025 alusta rakentamislaiksi. Uutta lakia sovelletaan vain 1.1.2025 alkaen vireille jätetyissä lupahakemuksissa ja niihin liittyvässä rakennustyön aikaisessa valvonnassa. Ennen tätä ajankohtaa vireille tulleissa hankkeissa sovelletaan vanhaa maankäyttö- ja rakennuslakia.
Mitä saa rakentaa ilman rakentamislupaa?
Uuden lain perusteella yhä useampi pieni hanke ei enää vaadi lupaa. Esimerkiksi kerrosalaltaan alle 30 m² rakennukset ja alle 50 m² katokset eivät enää tarvitse lupaa, kunhan ne ovat kaavanmukaisia. Kuitenkin asuinrakennuksille ja vapaa-ajanasunnoille vaaditaan aina lupa koosta riippumatta.
Kaiken rakentamisen on oltava määräysten ja säädösten mukaista
Vaikka osa rakennuskohteista vapautuu lupaprosessista, tulee kaikkien rakennushankkeiden noudattaa lakeja, asetuksia, määräyksiä ja kaavaa vanhaan malliin. Esimerkiksi pihasaunan tai autokatoksen rakentamiseen tarvitaan edelleen turvallisuuden varmistavat suunnitelmat ja riittävä asiantuntemus. Pihasaunassa pitää myös edelleen hakea kaava-alueella vapautusta liittymisestä kunnallistekniikkaan, jos saunassa on kantovesi ja siinä halutaan käyttää saunakaivoa.
Tiedosta kiinteistösi rajat ja kaavatilanne
Rakentamisen on tapahduttava omalla tontilla ja kaavan sallimissa rajoissa. Kaavamääräykset ja sallitun rakennusoikeuden voi tarkistaa Janakkalan kunnan nettisivuilta kaavoituksen alta. Lisätietoa antavat kaavoitus ja maankäyttö sekä rakennusvalvonta. Jos luvasta vapautettu rakentaminen poikkeaa kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, on haettava poikkeamislupa
Vapaus edellyttää vastuuta
Rakennusprojektiin kannattaa siis ottaa mukaan rakennusalan ammattilainen suunnittelemaan ja valvomaan kohdetta silloinkin, kun kohde ei tarvitse rakentamislupaa. Rakennusvalvonta ohjaa ja neuvoo rakentajia yleisellä tasolla, mutta vastuu suunnitelmien laatimisesta ja rakentamisen määräystenmukaisuudesta on rakennushankkeeseen ryhtyvällä. Viranomainen ei voi toimia suunnittelijana tai rakennustyön valvojana.